Witamina K

Witamina K – co powinniśmy o niej wiedzieć? Nasz organizm będzie funkcjonował w sposób prawidłowy, jeśli postawimy na odżywianie się zdrowymi produktami. Pokarm powinien nie tylko dobrze smakować, ale również dostarczać minerałów i witamin. Niedobory lub nadmiary mogą doprowadzić do zaburzeń, których efektem są liczne dolegliwości i objawy. Ogromne znaczenie ma witamina K, która przez wiele osób jest bagatelizowana. Jakie rodzaje witaminy K możemy wyróżnić? Jakie właściwości posiada witamina K? W jakich produktach znajdziemy witaminę K? Co może spowodować niedobór witaminy K? Co dzieje się w przypadku przedawkowania witaminy K? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników. 

Jakie rodzaje witaminy K możemy wyróżnić?

Witamina K może występować w trzech postaciach: K1, K2 i K3. Witamina K1 ma postać żółtej cieczy syntetyzowanej przez rośliny. Jest ona odporna na działanie temperatury, jednocześnie charakteryzuje się rozpuszczalnością w tłuszczach. Jest ona dostarczana do naszego organizmu razem z pożywieniem. Znajdziemy ją w produktach, które pochodzą od roślin. Jeśli chodzi o witaminę K2, to produkowana jest ona przez drobnoustroje, które znajdują się w naszym układzie pokarmowym. Jest ona także rozpuszczalna w tłuszczach. Synteza występuje w jelicie czczym i krętym. Pokrywa zdecydowaną część zapotrzebowania na tego typu substancję. Witamina K3 to natomiast syntetyczna pochodna, która jest rozpuszczalna w wodzie. Jej cechą charakterystyczną jest wysoka przyswajalność, znacznie bardziej satysfakcjonująca, niż wygląda to w przypadku witaminy K1. 

Jakie właściwości posiada witamina K?

Witamina KWitamina K to w praktyce mieszanina różnorodnych substancji, które działają w sposób prawidłowy i mają zbliżone do siebie właściwości. Są to rozpuszczalne w tłuszczach organiczne związki chemiczne. Witamina K zaangażowana jest w różnorodne procesy fizjologiczne, które to zachodzą w organizmie człowieka. Przykładowo ma ona ogromne znaczenie w krzepnięciu krwi. Jest niezbędna do syntezy protrombiny – ma ona miejsce w wątrobie. Witamina K to również katalizator do procesu przekształcenia się kwasu glutaminowego w sześciu białkach, zanim trafią do wątroby. Należy wspomnieć o tym, że witamina K ma duży udział w rozwoju, jak również w prawidłowym funkcjonowaniu kostnego układu. Wpływa chociażby na przyswajanie wapnia, jednocześnie stymuluje mnożenie się komórek odpowiedzialnych za tworzenie się kości. Bardzo często jest ona wykorzystywana w celu profilaktyki osteoporozy, a także do jej leczenia. Dzienne zapotrzebowanie w przypadku osoby dorosłej wynosi od 60 do 80 μg dziennie. Witamina K powinna być dostarczana do organizmu razem z pożywieniem. W skrajnych sytuacjach możliwe jest stosowanie suplementów diety – muszą być one wysokiej jakości, a także pochodzić z odpowiednich źródeł. Maksymalna ilość nie powinna przekraczać 200 μg dziennie.

W jakich produktach znajdziemy witaminę K?

Wiemy już, czym jest witamina K, jakie ma właściwości, a także jakie jej rodzaje występują. Warto teraz zapoznać się z tym, w jakich produktach można ją znaleźć. Jeśli chcemy zadbać o jej odpowiednią ilość, powinniśmy dołączyć do naszego codziennego pożywienia takie produkty, jak chociażby: sałatę, brukselkę, brokuły, kapustę, szparagi, cukinię, wątróbkę, jaja, szpinak, jarmuż, kalafior, botwinkę, natkę pietruszki, groszek, mleko, przetwory mleczne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować suplementy diety z witaminą K, które cieszą się coraz większą popularnością, jednocześnie charakteryzują się satysfakcjonującą przyswajalnością. Przed ich zastosowaniem warto jednak zapoznać się ze specjalistą, aby móc ustalić odpowiednią dawkę.

Co może spowodować niedobór witaminy K?

W praktyce znaczny niedobór witaminy K jest dość rzadkim zjawiskiem. Są na to jednak narażeni pacjenci, którzy mają problemy z wchłanianiem składników, cierpią na choroby wątroby lub są podczas antybiotykoterapii. Jeśli chodzi o najpopularniejsze objawy niedoboru, to z pewnością warto wspomnieć o tych następujących: zaburzenia krzepnięcia krwi, wydłużanie czasu gojenia się nowych ran, pogarszanie się stanu kości, osteoporoza, obfite krwawienie, zaburzenie pracy jelit. Niedobory tej witaminy w sposób szczególny są niebezpieczne dla noworodków. Warto mieć świadomość tego, że dzieci nie posiadają odpowiednio rozwiniętej flory bakteryjnej, w konsekwencji substancja ta nie może być syntezowana. Braki mogą skutkować rozwinięciem się choroby krwotocznej noworodków. Właśnie z tego powodu witamina K ma tak duże znaczenie.

Co dzieje się w przypadku przedawkowania witaminy K?

Nadmiar witaminy K to dość rzadkie zjawisko. Pomimo wszystko powinniśmy zachować ostrożność podczas stosowania tego typu suplementów diety. Zwiększenie dawki, bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem, może doprowadzić do różnorodnych konsekwencji zdrowotnych, jak chociażby wzmożona potliwość, bóle w klatce piersiowej, niedokrwistość, zaburzenia funkcjonowania choroby.